Kérdése van? Kérem hívjon! +36 70 7738100

CSONT ÍZÜLET PORC FORTE KAPSZULA
CSONT ÍZÜLET PORC FORTE KAPSZULA
5 999 Ft

CSONT ÍZÜLET PORC FORTE KAPSZULA

Egy komplex összetételű kapszulázott étrend-kiegészítő a mozgásszervek (csont, porc, ízület, izomzat) karbantartására, a mozgás fiatalos szabadságának  megőrzésére. 

Mit tartalmaz a Csont Ízület Porc Forte kapszula?

Hidrolizált peptán kollagén, kondroitin-szulfát, glükózamin- szulfát, MSM (metil-szulfonil metán), hialuronsav, kálcium, cink, C-vitamin, D3-vitamin, E-vitamin, K2-vitamin, kurkuma, Q10 koenzim.

(60 db kapszula)

5 999 Ft
Részletek

Dr. Sárkány Ferenc Gyógyszerész, Természetgyógyász fejlesztése.

A Csont Ízület Porc Forte kapszula összetevőinek
hatásairól

 

A KÁ L C I U M csontépítő, és D - vitamin ezt szabályozó szerepe ma már közismert. A D-vitaminnak D3- provitamin formában való pótlása azzal az előnnyel jár, hogy gyakorlatilag nem lehet túladagolni.  Ugyanis ez, a máj – vesék közreműködésével aktiválódik a szervezeten belül. Jó ellátottság esetében, a fölösleges D3-vitamin nem aktivizálódik. Bár hatásmechanizmusa nem tisztázott, beigazolódott, hogy K2 - vitamin hiányában fokozódik a kálcium ürülése a vizelettel, és a csonttömeg vesztés. A K2-vitamin inkább a kálcium megtartásban, a K1 pedig a véralvadásban játszik szerepet. Ennek gyakorlati jelentőségét csökkenti az, hogy a szervezetben a két forma, szükségletek szerint képes egyik a másikba átalakulni. Ezért egymástól külön - külön sem megvonni, sem pótolni nem lehetséges. Az időskori K vitamin megvonás – leggyakrabban vérhígítás céljából – jelentősen hozzájárulhat a csontritkulás súlyosbodásához! Fiatal és fiatal felnőttkorban, amíg a csont- és porcépítő sejtek aktívak az E - vitamin serkentőleg hat ezen sejtek működésére, fokozza a csonttömeg és porc anyagainak regenerációját.

 

A CI N K ugyan kis mértékben épül be a csontokba, de cinktartalmú enzimek közreműködése elengedhetetlen a csontépítő sejtek egészséges működéséhez. Cink hiányában nem csak a csontok cink, de kálcium és további alkotóelemeinek csökkenését is dokumentálták. A csontok növekedését, újraképződését csonttörést követően egy kollagéntartalmú porcos „öntőforma” (növekedés porc, illetve porcos callus) kialakulása előzi meg, ami elmeszesedve alakul át csontszövetté.

 

Ez pedig KO L L A G É N vagy kollagén alapanyag (összesen 16 féle aminosav) és C - vitamin napi szintű elfogyasztását igényli. A kollagének közül a PE P T Á N - K O L L A G É N a legkissebb molekula (2 - 5.000 dalton, szemben a feldolgozatlan állati kollagén 50.000 dalton tömegével). A kollagén óriás fehérje molekula lévén, nem képes eredeti állapotában felszívódni. Mint minden egyéb fehérje, az emésztés során alkotóelemeire lebontva szívódhat fel. Majd a fibroblaszt nevű sejtek építik fel a szervezet saját szerkezetű kollagénjét. Vizsgálati eredmények szerint a peptán-kollagén hasznosul legjobban. Akár az elfogyasztott mennyiség 90%-a! 
Az ízületekre a fizikai túlterhelésen túl a szabadgyökök károsító hatása jelenti a leggyakoribb fenyegetést. Fertőzések és krónikus gyulladások többségében is ezek okozzák a közvetlen szövetkárosodást!

 

A C- és E-vitamin, fentiekben említett hatásokon túl, komplex antioxidáns védelmet is nyújtanak: A C-vitamin vízoldékony, az E-vitamin zsíroldékony szabad gyökök semlegesítésével nyújt védelmet. Ráadásul a C-vitamin, képes az elhasználódott E-vitamin regenerálására is. A hatástalanított szabadgyököket a vizelettel segít kiüríteni! A KO N D R O I T I N - S Z UL F Á T segíti a sérült porcszövet regenerálódását hozzájárul az ízületi porcok karbantartásához. 100 fős humán vizsgálatban az alanyok jelentős fájdalomcsökkenésről, az ízületeik mozgáskorlátozottságának csökkenéséről, mozgáskészségük és életminőségük javulásáról számolt be. Japán kutatók kimutatták, hogy a GL Ü K O Z A M I N az izületekben a gyulladásos mediátorok gátlásával lassítják a gyulladás folyamatát és enyhítik a tüneteket is enyhítik. Vélhetőleg az ízületek kenőanyagának, a synoviális folyadék, képződésében is szerepet játszhat. Sportolókon igazolták ízületi védő hatását a fizikai túlterhelésben is.

 

Az MSM (metil-szulfonil metán) a szervezet saját glutation termelésének serkentésével, ezáltal saját antioxidáns rendszerének erősítésével, járul hozzá a gyulladások – köztük ízületi gyulladások – enyhítéséhez. Vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy az izomzat karbantartásában is szerepet játszhat, a túlterhelés okozta mikrosérülések kijavításának elősegítésével. A kondroitin-szulfát, glükozamin és metil-szulfonil metán fokozni látszanak egymás hatásait. Kombinációban hatékonyabbak, mint külön – külön.

 

Az ízületekben a porcfelszínek akadálytalan elmozdulását egymáson a viszkózus HI A L U R O N S A V származékok biztosítják. Ez szolgál kenőanyagként, mindenhol a szervezeten belül, ahol felületek egymáson súrlódva mozdulnak el. Noha kismértékben szívódik fel a tápcsatornából, szájon át történő pótlása kényelmesebb az ízületbe adott injekcióknál.

 

A KU R K U M A (Curcuma longa) kivonat kedvező hatását krónikus ízületi gyulladásokban állatkísérletek és humán vizsgálatok is igazolják. Fenolos antioxidáns és gyulladásgátló hatóanyagoknak tulajdonítható. A porcok saját vérellátással nem rendelkező „szervek”. Emiatt károsodás esetén regenerációjuk lassú és nehézkes! A porcszövet megújulásához a peptán-kollagén építőanyag biztosításával, C- és E vitaminok, cink a porcépítő sejtek támogatásával járulnak hozzá.

 

A Q10 K O E N Z I M nem specifikus módon, a sejtek energiagazdálkodásának javításával valamennyi  életfolyamat, köztük a csont és porcképződés, támogatásához járulnak hozzá. Már az élet negyedik  évtizedében (30 – 40 éves kor!) kimutatták a sejtek energiagazdálkodásának hanyatlását, a Q10 koenzim csökkenésének tulajdoníthatóan. Amit számos korral járó degeneratív állapottal hoznak összefüggésbe. Kísérleti állatokon és Huntigton-kóros betegeken sikerült az élettartamot és az 
életminőséget – köztük a mozgás szabadságát – is megnyújtani, illetve javítani. 

 

Kinek, mikor javasolható a Csont Ízület Porc Forte kapszula fogyasztása? 


Összetett, egymás hatásait erősítő hatóanyagainak komplex hatása révén a CS O N T Í Z Ü L E T PO R C  FO R T E kapszulázott étrendkiegészítő a mozgásszervek karbantartására ajánlott. Fiatal felnőttkorban  segíti az egészséges csonttömeg felépítését, csökkentheti az időskori csontritkulás kockázatát. Ízületi bántalmak korai szakaszától, vagy krónikus ízületi gyulladások kockázatában étrendbe iktatva, lassíthatja az állapotromlást, és a panaszokat is enyhítheti. Fizikailag megterhelő életmód (fizikai munka, versenysport, stb.) vagy időszak idején hozzájárul az  ízületek védelméhez, porcszövet károsodás minimalizálásához. 


Hogyan alkalmazzam és milyen adagban? 


Napi 2x1 kapszula folyamatos alkalmazása ajánlott

 

A Csont Ízület Porc Forte kapszula tárolása:


Szobahőmérsékleten, max. 30 0 C száraz nedvességtől védett helyen


Lehetséges mellékhatások és figyelmeztetések 


A CS O N T Í Z Ü L E T PO R C FO R T E étrendkiegészítő előírásnak megfelelő fogyasztása biztonságos.

 

Vérzékenység bármely formájában vagy véralvadásgátló kezelés mellett, zöldhályog (glaukoma) vagy annak kockázatában, valamint antidiabetikus kezeléssel egyidőben kezelőorvossal történt konzultáció alapján, orvos tanácsai szerint, fokozott ellenőrzés mellett szedhető. Szívglikozidok szedése esetén,  azoktól 2 – 3 óra különbség betartása javasolt. Bármely összetevővel szembeni allergiában fogyasztása  kerülendő. A készítmény nyomokban tenger gyümölcseit tartalmazhat (kondroitin szulfát rákpáncél?; peptán kollagén halcsontból, stb.). Várandós és szoptatós anyáknak ismeretek és tapasztalat  hiányában nem ajánlott. Felnőttek számára formulázott készítmény, gyermekek számára nem ajánlott. 

 

A CS O N T Í Z Ü L E T PO R C FO R T E K A P S Z U L A egy étrend-kiegészítő készítmény, ami nem szolgál konkrét  betegségek diagnosztizálására, vagy kezelésére, és nem helyettesíti az orvosi ellátást. Ahogyan nem  pótolja a kiegyensúlyozott változatos étrendet és egészséges életmódot sem. 

 

A hatályos EU [37/2004 (IV. 26.) EU], és magyar jogszabályok alapján étrend kiegészítőknek tilos gyógyító hatást tulajdonítani. Az alábbi állítások, illetve 7.  fejezetben feltüntetett kutatások nem a termékre, hanem az összetevőkre, illetve  azok hatóanyagaira vonatkoznak. A tudományos kutatás aktuális eredményeire  alapozva az általános ismeretterjesztést szolgálják .  

 

Szakmai hivatkozások és publikációk 


A CS O N T Í Z Ü L E T PO R C FO R T E K A P S Z U L A szopgatótabletta magasan képzett szakemberek által az alábbi és további kutatási eredményekre alapozva került kidolgozásra:


1. Calcium and vitamin D: Comission Regulation (EU) No 18/2014 of 17/11/2014

 

2. Zinc: Comission Regulation (EU) No 432/2012, Entry 295, 1756

 

3. J. Patrick O’Connor, Deboleena Kanjilal, Marc Teitelbaum, Sheldon S., Lin and Jessica A. Cottrell: Zinc as a Therapeutic Agent in Bone Regeneration;  Materials (Basel). 2020 May; 13(10): 2211. 


4. Tengrup I, Ahonen J, Zederfeldt B.: Influence of zinc on synthesis and the  accumulation of collagen in early granulation tissue; Surg Gynecol Obstet. 1981  Mar;152(3):323-6.


5. Peterkofsky, B (1991). "Ascorbate requirement for hydroxylation and secretion  of procollagen: Relationship to inhibition of collagen synthesis in scurvy;  American Journal of Clinical Nutrition. 54 (6 Suppl): 1135S –1140S 


6. Abeer O Elshaikh, Lisa Shah, Christopher Joy Mathew, Robert Lee, Merin Tresa  Jose and Ivan Cancarevic : Influence of Vitamin K on Bone Mineral Density and  Osteoporosis; Cureus. 2020 Oct; 12(10): e10816 (online publikáció)


7. Vitamin K: Comission Regulation (EU) No 43/2012 of 16/05/2012, entries:  123,127,128,2879 


8. H Xu, B A Watkins, M F Seifert: Vitamin E stimulates trabecular bone formation  and alters epiphyseal cartilage morphometry; Calcif Tissue Int. 1995  Oct;57(4):293-300.


9. Masayoshi Yamaguchi: Role of Zinc in Bone Metabolism and Preventive Effect  on Bone Disorder; Biomed Res Trace Elements 18(4) : 346 -366, 2007, pages 346  – 366


10. Maret G. Trabera and Jan F. Stevens: Vitamins C and E: Beneficial effects from  a mechanistic perspective; Free Radic Biol Med. 2011 Sep 1; 51(5): 1000 –1013.


11. Menon V.P., Sudheer A.R. Antioxidant and anti-inflammatory properties of  curcumin. Adv. Exp. Med. Biol. 2007;595:105–125.


12. K Hadjigogos: The role of free radicals in the pathogenesis of rheumatoid  arthritis; Panminerva Med. 2003 Mar;45(1):7-13.


13.Gang Xu, Tian Zhou,2 Yaqin Gu, Qinping Wang, Mina Shariff, Pingping  Gu, Tuong Nguyen, Rong Shi and Jianyu Rao: Evaluation of the Effect of Mega MSM on Improving Joint Function in Populations Experiencing Joint  Degeneration; Int J Biomed Sci. 2015 Jun; 11(2): 54–60).


14. Yoshie Yamagishi, Akimasa Someya, Kensuke Imai, Junji Nagao, Isao Nagaoka:  Evaluation of the anti-inflammatory actions of various functional food  materials including glucosamine on synovial cells; Mol Med Rep. 2017  Aug;16(2):1353-1359; doi: 10.3892/mmr.2017.6691. Epub 2017 Jun 6.

 

15.Diego Correa, Steven A Lietman: Articular cartilage repair: Current needs,  methods and research directions; Semin Cell Dev Biol. 2017 Feb;62:67-77.; doi:  10.1016/j.semcdb.2016.07.013. Epub 2016 Jul 13 


16. Laverty S, Sandy JD, Celeste C, Vachon P, Marier JF, Plaas AH. Synovial fluid  levels and serum pharmacokinetics in a large animal model following treatment  with oral glucosamine at clinically relevant doses. Arthritis &  Rheumatism. 2005;52(1):181–191. 


17. Isao Nagaoka, Akifumi Tsuruta, Masafumi Yoshimura: Chondroprotective  action of glucosamine, a chitosan monomer, on the joint health of athletes; Int  J Biol Macromol. 2019 Jul 1;132:795-800. 


18. Eric D Withee, Kimberly M Tippens, Regina Dehen, Deanne Tibbitts, Douglas  Hanes, Heather Zwickey: Effects of Methylsulfonylmethane (MSM) on exercise - induced oxidative stress, muscle damage, and pain following a half -marathon:  a double-blind, randomized, placebo- controlled trial; J Int Soc Sports  Nutr. 2017 Jul 21:14:24 


19. Tamer Mahmoud Tamer: Hyaluronan and synovial joint: function, distribution  and healing; Interdiscip Toxicol. 2013 Sep; 6(3): 111–125.


20. Panahi Y., Alishiri G.H., Parvin S., Sahebkar A. Mitigation of systemic oxidative  stress by curcuminoids in osteoarthritis: Results of a randomized controlled  trial. J. Diet. Suppl. 2016;13:209–220.

 

Adatok
Cikkszám
202501